Visueel

Winter     

... wat de bomen de voorbije maanden boden was niet min. De show echter gaat voort. Zo zonder kleed, vrij naakt en licht tot zwaar bepoederd met rijm of sneeuw ontdek je hun ware gelaat. Het is nu zonneklaar waarvoor karakter staat ...... op 't Hooilaart bij Spruyt 

Lente 

.... ze staan nog naakt de bomen, binnen stuwen de sappen, nachtvorst kan zeer noodlottig zijn. Knoppen zwellen, de eerste bloemen ontluiken, bladgroen vult de leegte in de kronen ...... op het Hooilaart bij Spruyt

Zomer 

... de lente was heerlijk, kleurend, geurend, de vroege zomer nog altijd bloeirijk. Het Sint Jansschot is voor morgen, de scharen zijn geslepen. Het fascinerend contrast tussen soepel naturel en kunstzinnig geschoren wordt voelbaar ....... op het Hooilaart bij Spruyt

Herfst 

... vruchten met natuurlijke blos, verkleuringen nooit gezien, oker en aubergine, ook fuchsia en zelfs ivoor tot wit, amber en wijnrood en, heb je ook  die late bloesem genoten ? ..... op het Hooilaart bij Spruyt

 

Spiritueel

 1. Schoonheid maken en accentueren

  Wij beschouwen het als onze opdracht om uit iedere plant het maximum aan schoonheid te halen. Dit door hem te vormen, door buigen, binden en  snoeien of door hem geheel los te laten en later zijn bereikte grilligheid  te versterken. We vormen letterlijk en figuurlijk "sterk materiaal voor een boeiend verhaal."

 2. Kennis en inzicht

  Ons assortiment berust op persoonlijke voorkeur.  Zowel inheems als uitheems, maar steeds weerstandbiedend aan ons klimaat en vooral bruikbaar in betere tuinen en plantsoenen. Ze moeten snoei verdragen en kunnen uitgroeien tot boeiende karakters.

 3. Geduld en volharding

  Karakter en kwaliteit vreten tijd en zijn nooit het resultaat van sterke bemesting en snelle groei. Ook de regelmatige verplantingen in de kwekerij hebben een remmend en karaktervormend effect. Leeftijden van 20 en 30 jaar zijn niet uitzonderlijk.

 4. Oog voor detail

  Bij ons zijn stammen en stamvoeten  net zo belangrijk als blad en bloem. Tijdens de zes kale maanden, maar ook in de zomer, bepalen zij mee het uiterlijk van onze bomen en struiken. Stammen hoeven niet kaarsrecht te  zijn, tuinliefhebbers zagen geen planken uit hun sierbomen.

 5. Verborgen kwaliteiten

  Met compacte jonge wortelgestellen geconcentreerd bij de wortelhals zijn oude bomen perfect verplantbaar.  Deze wortelkransen zijn enkel maakbaar door regelmatig verplanten op de kwekerij. Zodoende kan uw boom, met zorg geplant, vlot hergroeien in uw tuin.

 6. Kwetsbaarheid minimaliseren

  Planten zijn vatbaar voor plagen. Insecten  kunnen hen belagen. Ook het klimaat kan  hard toeslaan. Daarom  kweken wij in mengculturen, koesteren wij de natuurlijke vijanden en harden we onze bomen maximaal af. 

 7. Voorzichtig manipuleren

  Verhandelen, laden en transporteren van  karakterbomen en solitairs vergt erg veel discipline en ervaring. Ongelukjes zijn gauw gebeurd en vaak is de schade  door het klemmen van stammen niet  eens zichtbaar.

 8. Esthetisch verantwoord gebruik

  Onze missie kan slechts slagen bij juist gebruik van onze bomen. Het bijzonder onderscheidingsvermogen van menige boom wordt precies door goed of slecht gebruik versterkt of vernietigd.

  Enkele voorbeelden van goed gebruik :

  -  Textuur  benadrukken of wisselen

  -  Structuur opbouwen

  -  Contrast of eenheid  creëren

  -  Rustpunten verzorgen  enz.

 9. Andere meerwaarden

  Groot materiaal biedt verrassende mogelijkheden oa :

  -  minder fraaie beelden, nieuwe of oude obstakels in de tuin meteen camoufleren

  -  ziekelijke nieuwsgierigheid van de buren een halt toeroepen

  -  omkadering en voorgrond scheppen voor de nieuwe jonge tuin

  -  volwassen tuinen creëren op korte tijd

  -  vele jaren groeiproces en kweekzorg overslaan en meteen genieten van het uitverkoren eindprodukt

  -  op maat van de intussen volwassen tuin ingrepen uitvoeren